A biztonság nem véletlenCIS Hungária Kft.
Security ✓   Privacy ✓   Continuity ✓

TISAX – FAQ

1. Mi az a TISAX?

A TISAX ® (Trusted Information Security Assessment Exchange) egy speciálisan autóipari platform, amellyel az iparági szereplők megoszthatják megrendelőikkel, partnereikkel az információbiztonsági értékelési eredményeiket. Ez az értékelés a VDA-ISA katalógusán alapul (jelenleg az 5.1-es verzió), amely az ISO/IEC 27001-es szabványon alapuló általános információbiztonsági intézkedéseket tartalmaz, kiegészítve a prototípusok és a személyes adatok védelmével kapcsolatos intézkedési célokkal.

 

2. Honnan tudhatom, hogy vonatkozik-e a vállalatomra?

Ha nem biztos benne, hogy az Ön vállalkozásának szüksége van a TISAX bevezetésére, akkor érdeklődjön a megrendelőjénél! Jellemző, hogy a nagy autógyártók megkeresik beszállítóikat és partnereiket, ha a követelményekben változás következik be. Amennyiben az Ön OEM megrendelője még nem határozta meg követelményként a TISAX címke meglétét, akkor is érdemes a témával foglalkoznia. A proaktivitás az információbiztonság területén mindig megtérül.

 

3. Milyen előnyökkel jár a TISAX?

4. Ki végezhet értékelést (TISAX assessment)

Az ENX Association egy nagyon szigorú eljárás alapján adja ki a jogosultságot a TISAX értékelésére. Az ENX Association egy autógyártókból, beszállítókból és négy nemzeti autóipari szövetségből álló szervezet. A szervezet célja a biztonságos és megbízható együttműködés lehetővé tétele és egyszerűsítése a teljes autóipari beszállítói láncban. Anyavállalatunk, a CIS GmbH. rendelkezik az ENX jóváhagyásával. Magyarországon a CIS Hungária már magyar nyelven is végez TISAX értékelést.

 

5. Mi a TISAX értékelés folyamata?

A TISAX®-értékelés menete – a választott értékelési szinttől függően – részben hasonló az auditáláséhoz. Ennek időtartama azonban a vállalat felkészültségétől függően változhat, viszont nem lehet több, mint 9 hónap.

 

6. Mi az az „értékelési szint”?

A TISAX® három értékelési szintet határoz meg. Azt, hogy az Önök vállalatának milyen szintet kell teljesítenie, mindig a megrendelő határozza meg.

1. szint (AL1) – önértékeléssel történik külső fél bevonása nélkül, jellemzően inkább csak belső célra használják.

2. szint (AL2) – a második szint elérése érdekében is önértékelést végez a vállalat. Az értékelés eredményét és a kapcsolódó dokumentumokat a tanúsító szervezet (CIS Hungária) auditora plauzibilitási vizsgálatnak veti alá. Ez jellemzően nem a helyszínen történik.

3. szint (AL3) – az önértékelés hitelességének igazolása érdekében a tanúsító a helyszínen mélyreható vizsgálatot végez.

 

7. Mi az összefüggés az ISO/IEC 27001 és a TISAX között?

A TISAX önértékelés alapját a VDA ISA kérdéskatalógusa adja. Ez jelentős mértékben egyezik az ISO/IEC 27001 követelményrendszerével, azonban sokkal pontosabban határozza meg az elfogadási kritériumokat. Ha az Önök vállalatának van egy bevezetett és tanúsított információbiztonsági irányítási rendszere, az biztosan jó alapot képez a TISAX értékeléshez. Azonban nem törvényszerű, hogy a tanúsított IBIR-rel rendelkező vállalkozás automatikusan megfelel TISAX követelményeinek.

Ugyanakkor a TISAX címke megszerzésének nem előfeltétele az ISO/IEC 27001-es rendszer megléte vagy annak tanúsítása.